Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 976]

Zupa pieczarkowa z makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa jest pyszna i dzięki podsmażonym pieczarkom - bardziej aromatyczna. Przeważnie robię ją z ziemniakami , ale z makaronem również świetnie smakuje.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Składniki:

Zupa pieczarkowa z makaronem

 

  • mięso na wywar
  • 300-400g pieczarek
  • 1 cebula (duża)
  • 1 marchewka (duża)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%/100g serka topionego
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • makaron
  • 2-3 łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z makaronem
Najpierw ugotować wywar mięsny - z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Następnie do wywaru dodać uprzednio pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera). Całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.

W międzyczasie należy na maśle podsmażyć pokrojone pieczarki z cebulą.

Zawartość patelni przełożyć do zupy - około 10-15 minut przed zakończeniem jej gotowania.

Kilka minut później wrzucić makaron lub można ugotować go osobno i dodać na końcu albo umieścić w miseczkach i zalać go zupą.

Na samym końcu w zupie wymieszać śmietanę, bądź rozpuścić w niej serek topiony.