glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Gołąbki w sosie pomidorowym:)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Obiadek dobry na każdą okazję:)

Gołąbki w sosie pomidorowym:)

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowym:)

 

  • 1 duża główka białej kapusty
  • 1/2kg ryżu
  • 1/2kg mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • przecier pomidorowy
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, papryka

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowym:)
Całą kapustę sparzamy we wrzątku ok 10min. Ryż gotujemy na pół-twardo (ok10min). Mięso mielimy w maszynce i dodajemy ugotowany ryż. Całość przyprawiamy i mieszamy. Z kapusty oddzielamy liście i nakładamy farsz a następnie zawijamy w rulony spinając wykałaczką. Tak przygotowane gołąbki układamy w garnku, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu ok 30min. Następnie dodajemy przecier roztrzepany z mąką i tworzymy sos. Wszystko przyprawiamy wg gustu. Podawać można z ziemniaczkami i surówką lub pieczywem. Smacznego!