katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Łopatkowe rolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Mięso i pieczarki to taki ulubiony duet w naszym rodzinnym jadłospisie. Często robimy coś z pieczarkami.

Łopatkowe rolady

Składniki:

Łopatkowe rolady

 

  • łopatka wieprzowa 60 dag
  • pieczarki ok 12 szt dużych
  • cebula 1 szt mniejsza
  • natka pietruszki ok 1/2 pęczka
  • czosnek 1 ząbek duży
  • bułka tarta ok 2 łyżki
  • kostka mięsna 1 szt
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Łopatkowe rolady
Mięso umyć osuszyć i pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Odłożyć do lodówki. Pieczarki jeśli trzeba obrać i pokroić w plastry. Wrzucić na patelnię i odparować.

Poddusić na maśle. Posolić, zdjąć z gazu dodać bułkę tartą i wymieszać.

Pieczarki studzimy ,dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy, doprawiamy musztardą i przyprawami do smaku.

Na przygotowane plastry mięsa nakładamy pieczarkowy farsz i zwijamy rolady. Spinamy wykałaczką i obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Podlewamy wodą i dodajemy rozkruszoną kostkę mięsną. Dusimy mięso do miękkości. 

Tagi:

mięso danie