Sposób przygotowania:
Gołąbki w sosie pomidorowym 4
Kapustę myjemy ,wycinamy głąbia wkładamy do wrzącej osolonej wodzie i gotujemy do miękkości liści ,które stopniowo oddzielamy i wyciągamy aby się nie przegotowały.Po wyjęciu liści i przestygnięciu nerwy wycinamy na płasko nożem aby było dobrze zawijać gołąbki. Ryż wsypujemy na wrzącą wodę i gotujemy do miękkości ,od czasu do czasu mieszając aby się nie przypalił.Gotowy odstawiamy do ostudzenia. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki,mielimy w maszynce do mięsa.Cebule obieramy ,kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Zimny ryż ,mięso i cebulę mieszamy ze sobą doprawiając solą i pieprzem do smaku,i układamy po porcji na liści i zawijamy w ciasne rulony. W płaskim szerokim garnku na dnie układamy pozostałe liście kapusty dołożyć kostkę rosołowa i układać gołąbki koło siebie ,zalać osoloną wodą,włożyć liść laurowy i gotować na małym ogniu aby się nie przypaliły.Gotować około 1 godz pod przykryciem gdy będą gotowe wlać przecier i dołożyć koncentrat ,zrobić zawiesinę z mąki i wody i zagęścić .Pogotować jeszcze chwilę i gotowe:) Smacznego!