2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Gołąbki w sosie pomidorowym 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gołąbki to tradycyjne danie obiadowe.

Gołąbki w sosie pomidorowym 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowym 4

 

  • 1 główka kapusty białej
  • 20 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 40 dag mięsa (łopatka wieprzowa)
  • przecier pomidorowy 200 ml
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kostka rosołowa lub rosół
  • kilka ziaren pieprzu,liść laurowy
  • 2 łyżki oleju,sól pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki do zawiesiny

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowym 4
Kapustę myjemy ,wycinamy głąbia wkładamy do wrzącej osolonej wodzie i gotujemy do miękkości liści ,które stopniowo oddzielamy i wyciągamy aby się nie przegotowały.Po wyjęciu liści i przestygnięciu nerwy wycinamy na płasko nożem aby było dobrze zawijać gołąbki. Ryż wsypujemy na wrzącą wodę i gotujemy do miękkości ,od czasu do czasu mieszając aby się nie przypalił.Gotowy odstawiamy do ostudzenia. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki,mielimy w maszynce do mięsa.Cebule obieramy ,kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Zimny ryż ,mięso i cebulę mieszamy ze sobą doprawiając solą i pieprzem do smaku,i układamy po porcji na liści i zawijamy w ciasne rulony. W płaskim szerokim garnku na dnie układamy pozostałe liście kapusty dołożyć kostkę rosołowa i układać gołąbki koło siebie ,zalać osoloną wodą,włożyć liść laurowy i gotować na małym ogniu aby się nie przypaliły.Gotować około 1 godz pod przykryciem gdy będą gotowe wlać przecier i dołożyć koncentrat ,zrobić zawiesinę z mąki i wody i zagęścić .Pogotować jeszcze chwilę i gotowe:) Smacznego!
Gołąbki w sosie pomidorowym 4
z ryżu mięsa i cebuli robimy farsz do gołąbków
Gołąbki w sosie pomidorowym 4
liście kapusty gotujemy nakładamy po porcji farszu i zawijamy
Gołąbki w sosie pomidorowym 4
do uduszonych gołąbków dodajemy przecier koncentrat i zagęszczamy mąką