MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Gołąbki wg Maria66

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki z mięsem , ryżem i pieczarkami , smaczne danie na obiad.

Gołąbki wg Maria66 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki wg Maria66

 

  • 300g ryżu białego parabolicznego
  • 1 średnia biała kapusta
  • 300g mięsa mielonego( z łopatki)
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • kostka warzywna
  • 150 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki wg Maria66
Kapustę opłukujemy i wkładamy do garnka z woda, gotujemy przez 15-20 minut. Następnie odcedzamy na durszlaku, studzimy i dzielimy na liście , usuwając twardy głąb z liścia( gołąbki będą się łatwo zawijać, nie będą pękać). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , przekładamy na patelnię.Do patelni wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy wcześniej opłukane i pokrojone pieczarki, dodajemy sól, pieprz, mieszamy i smażymy przez 10 minut na małym ogniu. Usmażone pieczarki z cebula przesypujemy do miski. Na tej samej patelni dodając 1 łyżkę oleju smażymy mięso , dodając sól, pieprz przez 5 minut. Gotowe mięso dodajemy do pieczarek. W garnku z wodą gotujemy ryż, około 7 minut a następnie odcedzamy i studzimy na durszlaku. Gotowy ryż wsypujemy do farszu mięsno-grzybowego. Wszystko razem mieszamy , dodając jeszcze soli i pieprzu do smaku. Gotowym farszem wypełniamy liście kapusty i zwijamy.Gołąbki przekładamy do garnka , wlewamy kostkę warzywną rozpuszczoną w wodzie i gotujemy przez 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Podajemy na ciepło z np. sosem pomidorowym.
Gołąbki wg Maria66
Podstawowe produkty to: kapusta, mieso , pieczarki, cebula i ryż.
Gołąbki wg Maria66
Na patelni smażymy cebulę z pieczarkami .
Gołąbki wg Maria66
Do miski wsypujemy mięso,pieczarki, ryż, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Gołąbki wg Maria66
Kapustę gotujemy, studzimy i dzielimy na liście.