Sposób przygotowania:
Gołąbki wg Maria66
Kapustę opłukujemy i wkładamy do garnka z woda, gotujemy przez 15-20 minut. Następnie odcedzamy na durszlaku, studzimy i dzielimy na liście , usuwając twardy głąb z liścia( gołąbki będą się łatwo zawijać, nie będą pękać). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , przekładamy na patelnię.Do patelni wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy wcześniej opłukane i pokrojone pieczarki, dodajemy sól, pieprz, mieszamy i smażymy przez 10 minut na małym ogniu. Usmażone pieczarki z cebula przesypujemy do miski. Na tej samej patelni dodając 1 łyżkę oleju smażymy mięso , dodając sól, pieprz przez 5 minut. Gotowe mięso dodajemy do pieczarek. W garnku z wodą gotujemy ryż, około 7 minut a następnie odcedzamy i studzimy na durszlaku. Gotowy ryż wsypujemy do farszu mięsno-grzybowego. Wszystko razem mieszamy , dodając jeszcze soli i pieprzu do smaku. Gotowym farszem wypełniamy liście kapusty i zwijamy.Gołąbki przekładamy do garnka , wlewamy kostkę warzywną rozpuszczoną w wodzie i gotujemy przez 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Podajemy na ciepło z np. sosem pomidorowym.