sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierwszy raz robiłam w ten sposób gołąbki.Zawsze był to farsz z mięsa i ryżu a teraz zastąpiłam go kaszą perłową i mieszanką grzybów:

Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

Składniki:

Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

 

  • kapusta włoska

 

 

 

  • 300 g ugotowanej kaszy perłowej

 

  • 2 cebule

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • litr bulionu/może być z kostki

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów
Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści,wyrzynamy głąb. Kolejno odzielamy liście ,które wkładamy do gotującej się ,osolonej wody.Gotujemy około 3 minut aż liście zmiękną. Wyjmujemy,rozkładamy na stolnicy,zrzynamy grubsze nerwy ze środka. Farsz: Suszone grzyby naczaczamy przez godzinę po czym gotujemy około 30 minut.Odcedzamy(wody z gotowania grzybów nie wylewamy) i drobniutko siekamy. Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle.Cebulę również drobno siekamy i przesmażamy na dwóch łyżkach masła. Dodajemy wszystko do ugotowanej kaszy.Wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy. Na każdy liść kapusty nakładamy po porcji farszu.Zwijamy najpierw boki liści a następnie rolujemy.Na dno naczynia układamy dwa liście z kapusty ,następnie ścisło obok siebie układamy gołąbki.Bulion mieszamy z wodą z gotowania grzybów,zagotowujemy i zalewamy nim gołąbki.Na wierzch układamy liście kapusty.Wstawiamy do piekarnika i w temp.190 stopni pieczemy około 70 minut.Przez ostatnie 20 minut pieczenia przykryłam goląbki folią aluminiową aby wierzchnie liście gołąbków za dużo się nie przypiekły.