kretka170

kretka170

Kucharz
[Przepisów: 22]

Gołąbki z grochem i pęczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nie tylko na wigilię!! Pszny obiad dla wegetarian i nie tylko!

Gołąbki z grochem i pęczakiem

Składniki:

Gołąbki z grochem i pęczakiem

 

  • 1 główka białej kapusty
  • 30dag łuskanego grochu
  • 15 dag pęczaku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • majeranek
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Gołąbki z grochem i pęczakiem
Umyty groch i pęczak gotujemy osobno, zarumienić cebulkę pokrojoną w kstkę. Po ugotowaniu grochu i pęczaku przekladamy je do miski i dodajemy cebulkę.przyprawić solą, pieprzem i majerankiem i odstawić (przykryć). kapuste oparzamy jak na gołąbki. Po wyciagnięciu kapusty z każdego liścia usówamy nerw i nakładamy farsz, zawijamy. Ukladamy na spodzie garnka liście kapusty, która nam pozostała, następnie ciasno układamy gołąbki, w 1/2 bulionnu, mieszamy 2 łyżki koncentratu i zalewamy gołąbki. wstawiamy na gaz z reszty składników robimy sos :)