ulcik

ulcik

Kucharz
[Przepisów: 7]

Gołąbki z kapustą włoską

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszne gołąbki, które zadowolą podniebienie każdego smakosza

Gołąbki z kapustą włoską

Składniki:

Gołąbki z kapustą włoską

 

  • 1 kapusta włoska
  • 2 torebki ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 4 cebule średnie, pocięte w kostkę
  • 30 dkg boczku, pokrojonego w kostkę
  • sól, pieprz,
  • rosół / lub kostki rosołowe

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kapustą włoską
Obrać delikatnie liście z kapusty, ugotować we wrzątku lekko posolonym. Wyjąć liście, odsączyć. Do wrzątku włożyć i odgotować głąb. Osobno ugotować ryż, ostudzić nieco, zmieszać z podsmażoną cebulą i boczkiem oraz mięsem. Doprawić.
W odsączone i ostudzone liście zawijać farsz w małe gołąbki.
Wyłożyć dno garnka pozostałymi liśćmi, ułożyć na nim gołąbki, zalać wodą i dodać rosół. Na małym ogniu gotować około 40 min.