mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Gołąbki z kapusty pekińskiej.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, sycące danie z kapusty, ryżu i mięsa

Gołąbki z kapusty pekińskiej.

Składniki:

Gołąbki z kapusty pekińskiej.

 

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kapusty pekińskiej.
Kapustę rozdzielam na liście i delikatnie polewam wrzątkiem (sparzam) po czym delikatnie rozbijam końcówki liści. Ugotowany ryż mieszam z mięsem mielonym. Do masy dodaję przyprawy, posiekaną i podsmażoną cebulkę. Z masy lepię niewielkie kulki i zawijam w liście kapusty pekińskiej. Dwa liście kapusty kładę na dnie garnka, układam na nich gołąbki ściśle jeden obok drugiego. W misce łączę litr wody z kostką rosołową oraz koncentratem pomidorowym, zalewam sosem gołąbki i gotuję pod przykryciem około 30-40 minut na niewielkim ogniu aż gołąbki będą miękkie, a mięso w środku ugotowane.