Sposób przygotowania:
Gołąbki z karmelizowaną
Ugotować na pół twardo ryż . Odcedzić . Pokroić drobno obraną cebulę i usmażyć na 2 łyżkach oleju. Usiekać umytą i osuszoną natkę pietruszki. Utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej 2 obrane i umyte marchewki. Wymieszać mięso, ryż , cebulę, marchew, natkę . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem , maggi w płynie. Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście ( jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści) *.Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek. Na dno garnka położyć kilka dużych liści kapusty przykrywając dno . Ułożyć gołąbki . Zalać wodą . Dusić 40 minut - godziny zależy od wielkości gołąbków i grubości liści kapusty . Wyjąć gołąbki z garnka ( ostrożnie by sie nie poparzyć ) . W drugim garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i łyżkę oleju . Wsypać mąkę . Zasmażyć . Rozprowadzić śmietanką i wywarem z gotowania gołąbków. Dolać rozmieszany z wywarem przecier. Zagotować. Doprawić sos do smaku. Trzecią marchew obrać i utrzeć na julienke za pomocą specjalnego skrobaka . Na patelni rozgrzać resztę tłuszczu ( po łyżce masła i oleju )- wrzucić marchew , posypać szczyptą cukru i smażyć mieszając aż zmięknie i podlegnie karmelizacji. Gołąbki podawać polane sosem i posypane karmelizowaną marchewką . Ja podaję bez pieczywa czy ziemniaków a tylko z dodatkiem ,, zieleniny " * z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków ** resztę kapusty posiekać jak na bigos i ugotować - ja gotuję , potem odcedzam , dodaję trochę oleju i duszę , a potem podzieloną na kilka porcji taką nie doprawianą mrożę . Można jej użyć na jarzynkę , na kapustę z grzybami do łazanek , kapustę z pomidorami , bigos .
zbysiowa
MagdaMM
Babciagramolka
zewa