Sposób przygotowania:
Pekińskie gołąbki Eli z rybą i kaszą jaglanąprzygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie pieczarek cd
Na patelni rozgrzać olej dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą pieprzem i usmażyć.
przygotowanie kaszy
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.
przygotowanie ryby
Mintaja odmrozić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie ryby cd
Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju rzepakowego dodać cebulę, czosnek i razem przesmażyć. Do cebuli dodać rybę, oprószyć solą, pieprzem i chwilę smażyć.
przygotowanie farszu
Do dużej miski włożyć kaszę, rybę i koperek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
przygotowanie gołąbków
Z liści kapusty pekińskiej odciąć grube nerwy. W garnku zagotować wodę i sparzyć liście kapusty. Liście wyjąć z wrzątku, ostudzić i osuszyć. Liście złożyć po dwa tak żeby nachodziły na siebie. Na liściach rozłożyć farsz.
przygotowanie gołąbków cd
Ciasno zwinąć 16 gołąbków.
przygotowanie gołąbków cd
Na patelni roztopić margarynę i obsmażyć gołąbki z obu stron.
przygotowanie gołąbków cd
Do gołąbków dodać przesmażone pieczarki, podlać wodą i dusić aż kapusta zmięknie. Gotowe gołąbki wyjąć z sosu. Do mleka wsypać mąkę, wymieszać, wlać do sosu i zagotować. Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym. Smacznego!