Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1250]

Gołąbki z kaszą jęczmienną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie gołąbki smakują rewelacyjnie i są dobrym sposobem na "przemycenie" kaszy - do naszego jadłospisu.

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Składniki:

Gołąbki z kaszą jęczmienną

15 małych sztuk:

  • kapusta

Farsz:

Dodatkowo:

Zasmażka (opcjonalnie):

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą jęczmienną
Kapusta:

Kapustę gotować na niewielkim ogniu (bez głąba, wcięciem do dołu) i co jakiś czas oddzielać liście, z których następnie należy odciąć zgrubiałe nerwy.

Farsz:

Kaszę jęczmienną zalać wrzątkiem i odstawić do momentu wystygnięcia wody, odcedzić.

Kaszę połączyć z mięsem oraz jajkiem i całość doprawić do smaku.

Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i dokładnie zwinąć (boki do środka i całość w roladkę).

W garnku z dnem wysłanym kilkoma liśćmi kapusty - ściśle ułożyć gołąbki i warswami posypać plasterkami marchewki.

Wszystko razem zalać osoloną wodą.

Do garnka wrzucić posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek.

Wierzch przykryć liściem kapusty.

Gołąbki należy dusić do miękkości kapusty.

Zasmażka:

Na patelni rozgrzać olej lub masło, energicznie mieszając dodać mąkę i całość zarumienić.

Zasmażkę połączyć z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie wymieszać z resztą zawartości garnka.

Podgotować do zgęstnienia sosu.