ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Wegańskie gołąbki z kaszą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wegańskie gołąbki z kaszą jaglaną oraz kaszą jęczmienną i warzywami marchewką, selerem oraz pietruszką.

Wegańskie gołąbki z kaszą  i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegańskie gołąbki z kaszą i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie gołąbki z kaszą i warzywami
Kaszę jaglaną oraz jęczmienną gotujemy do miękkości i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy kapustę do naszych gołąbków. Parzymy ją w dużym garnku z osoloną wodą. Kiedy liście zmiękną zdejmujemy je z główki i kładziemy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną oraz jęczmienną mieszamy razem z siemieniem lnianym, dodajemy także ugotowane warzywa ,które dobrze rozgniatamy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Teraz nasz farsz nakładamy na liście i zwijamy je w kopertę. Nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do garnka wyłożonego pozostałymi liśćmi od kapusty i ciasno układamy. Podlewamy wodą z solą, ( dajemy tyle wody żeby gołąbki były dobrze przykryte) dodajemy liście laurowe i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i chwilę jeszcze dusimy.
Wegańskie gołąbki z kaszą  i warzywami
Kaszę, siemię lniane oraz ugotowane warzywa wkładamy do jednej miski.
Wegańskie gołąbki z kaszą  i warzywami
Wszystko dobrze razem wyrabiamy a warzywa rozgniatamy.
Wegańskie gołąbki z kaszą  i warzywami
Smażymy na średniej wielkości patelni aż się ładnie zarumienią.
Wegańskie gołąbki z kaszą  i warzywami
Wkładamy do garnka, dokładamy dwa liście laurowe, zalewamy wodą i dusimy do miękkości.