Sposób przygotowania:
Wegańskie gołąbki z kaszą i warzywami
Kaszę jaglaną oraz jęczmienną gotujemy do miękkości i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy kapustę do naszych gołąbków. Parzymy ją w dużym garnku z osoloną wodą. Kiedy liście zmiękną zdejmujemy je z główki i kładziemy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną oraz jęczmienną mieszamy razem z siemieniem lnianym, dodajemy także ugotowane warzywa ,które dobrze rozgniatamy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Teraz nasz farsz nakładamy na liście i zwijamy je w kopertę. Nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do garnka wyłożonego pozostałymi liśćmi od kapusty i ciasno układamy. Podlewamy wodą z solą, ( dajemy tyle wody żeby gołąbki były dobrze przykryte) dodajemy liście laurowe i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i chwilę jeszcze dusimy.