Sposób przygotowania:
Wegańskie gołąbki z kaszą i smażonymi pieczarkami
Kaszę jaglaną oraz jęczmienną gotujemy do miękkości i studzimy, przygotowujemy kapustę do gołąbków. Parzymy ją w dużym garnku z osoloną wodą. Kiedy liście zmiękną zdejmujemy je z główki i czekamy aż wystygną. Ścinamy grube końcówki z liści wtedy zostaną nam tylko miękkie jej części.Kaszę jęczmienną oraz jaglaną mieszamy razem z ziarnkami siemienia, dodajemy także usmażone na złoty kolor pieczarki, powstały farsz przyprawiamy kurkumą solą oraz słodką papryką w proszku i pieprzem do smaku. Dzięki dodatkowi przypraw nabiorą pięknej barwy. Teraz nakładamy go na liście i odpowiednio zwijamy. Nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażamy. Przekładamy do garnka wyłożonego pozostałymi liśćmi od kapusty i ciasno układamy. Podlewamy wodą z solą, ( dajemy tyle wody żeby gołąbki były dobrze przykryte) dodajemy liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy będą już miękkie zagęszczamy żurkiem rozmieszanym w pół szklance wody. Czekamy aż się zagotuje.