Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Golabki z lisci winigron

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Liscie winigron parzymy, odciskamy i studzimy

Golabki z lisci winigron

Składniki:

Golabki z lisci winigron

 

  • 0k. 50 lisci z winogron( mozna dostac w supermarkecie w sloiczkach)
  • 1 filizanka oliwy z oliwek
  • 1,5 filizanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 filiz.drobno posiekanego szczypiorku
  • 1/2 filizanki ryzu
  • sol, pieprz
  • 1-2 cytryny
  • peczek koperku drobno posiekany

Sposób przygotowania:

Golabki z lisci winigron
Gotujemy ryz do prawie miekkosci i mieszamy z reszta skladnikow, z wyjatkiem soku z cytryny. Na dnie garczka ukladamy pare listkow tak aby przykryly dobrze dno. Nakladamy farsz na listki i zawijamy tak jak golobki z kapusty. Ukladamy scisle w garczku, podlewamy woda i sokiem z cytryny,. Sos musi przykryc calkowicie golabki. Obciazamy talerzem bo w czasie gotowania liscie moga sie rozwinac. Gotujemy na srednim ogniu do momentu az golabki wchlona czesc sosu. Podajemy zimne ,mozna dekorowac cytryna i polac oliwa

Tagi:

ryż winogrona