kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne gołąbki z farszem mięsnym i kaszą jaglaną. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą jaglaną

Na gołąbki :

  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 czerwoną cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • tymianek - do smaku
  • 3 szklanki wody - do gotowania gołąbków
  • woda do gotowania liści kapusty

Na sos :

  • 2 szklanki wywaru z gołąbków
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka z czubkiem mąki
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • tymianek - do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą jaglaną
Zdejmujemy liście z kapusty i ścinamy zgrubienia, wkładamy do gotującej się wody, krótko blanszujemy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy na cedzaku.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski wkładamy składniki farszu i mieszamy. Farsz dzielimy na 4 równe części i układamy na liściach kapusty, zwijamy gołąbki. 
Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty i wkładamy gołąbki, wlewamy wodę i gotujemy przez około 50 minut.
Sos : 2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków ( jeśli nam brakuje dolewamy trochę wody ) przelewamy do drugiego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i chwilę gotujemy.
Do wody wsypujemy mąkę i mieszamy, przelewamy do sosu, zagotowujemy. Gołąbki wkładamy do sosu i podajemy.
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą jaglaną
Liście kapusty włoskiej blanszujemy w gorącej wodzie.
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą jaglaną
Czosnek i cebulę smażymy na rozgrzanym oleju.
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą jaglaną
Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski, mieszamy.
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą jaglaną
Farsz kładziemy na liście kapusty i zwijamy gołąbki.