gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Gołąbki z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gołąbki to pyszne danie, które gości u mnie w domu często. Tym razem postanowiłam je zrobić z młodej kapusty. Pychota!

Gołąbki z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gołąbki z kaszą jaglaną

GOŁĄBKI + FARSZ

SOS

  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • kawałek kości wieprzowej
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • mała marchew
  • 2 plasterki cebuli
  • odrobina natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą jaglaną
Najpierw gotujemy mięso w wodzie oraz odrobinie soli. Gdy będzie miękkie wyciągamy go z wody i mielimy przez maszynkę. W osobnym naczyniu gotujemy kaszę jaglaną. Miękką kaszę łączymy z mięsem mielonym, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kucharkiem. Margarynę należy roztopić, pokroić do niej cebulę i zrumienić, dodać do farszu. Liście kapusty gotujemy w wodzie bardzo krótko, ponieważ młoda kapusta bardzo szybko mięknie. Delikatnie wyciągamy z wody, układamy na blacie, na każdym liściu dajemy farsz i zwijamy dokładnie, aby farsz z nich się nie wydostał podczas podgrzewania.

SOS: Do wody dajemy kość, pokrojoną marchew, cebulę oraz sól. Gotujemy około 20 min. Po tym czasie wszystko odcedzamy, do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i zatrzepać sos. Gdy zawrze wyłączamy gaz, przyprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki. Gotowe gołąbki podgrzewamy na tłuszczu, wykładamy na półmiski i zalewamy sosem. Smacznego. 
Gołąbki z kaszą jaglaną
Gołąbki z kaszą jaglaną- bardzo pyszne danie.
Gołąbki z kaszą jaglaną
Kapustę młodą zagotować w lekko osolonej wodzie
Gołąbki z kaszą jaglaną
Następnie zagotować kaszę i przełożyć do miski
Gołąbki z kaszą jaglaną
Całość farszu przygotować i nastroić do miski
Gołąbki z kaszą jaglaną
Nakładać na liście
Gołąbki z kaszą jaglaną
I zwijać