Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gołąbki z mięsem i pieczarkami przygotowane na parze są mięciutkie i bardzo smaczne. Moja rodzina od pewnego czasu życzy sobie tylko gołąbki z pary :)

Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze

 

  • 14 liści kapusty włoskiej
  • 1,5 szklanki ryżu białego
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

 

  • sos grzybowy do podania

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze
Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. W woku roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i podduszamy doprawiając solą, następnie dodajemy mięso i ugotowany ryż, doprawiamy do smaku i mieszamy. Liście kapusty włoskiej oparzamy, usuwamy łyko. W kapustę zawijamy farsz. Gołąbki układamy w parowarze. Włączamy parowar na 70 minut. Gołąbki podajemy z sosem grzybowym.
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze
Etap 1 pieczarki podduszamy do miękkości na maśle
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze
Etap 2 dodajemy podsmażone mięso do pieczarek
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze
Etap 3 dodajemy ryż i całość doprawiamy
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze
Etap 4 zawijamy farsz w liście i wkładamy do parowara