Sposób przygotowania:
Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym
Łopatkę wieprzową gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę. Papryki kroję w drobną kostkę i podsmażam na oliwie. Razem z jajkiem dodaję do mięsa. Farsz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Z kapusty wykrawam głąb, delikatnie zdejmuję liście. Pojedyńczo zaparzam liście w osolonym wrzątku. Na każdy z liści nakładam porcję farszu. Zwijam w gołąbki i układam w garnku. Gołąbki zalewam wodą i duszę pod przykryciem do miękkości. Pieczarki i pora kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Zalewam śmietaną. Duszę około 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gołąbki podaję z przygotowanym sosem.
Dinah