Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo często je przygotowuje, bo są przepyszne. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Polecam!!!

Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym
Łopatkę wieprzową gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę. Papryki kroję w drobną kostkę i podsmażam na oliwie. Razem z jajkiem dodaję do mięsa. Farsz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Z kapusty wykrawam głąb, delikatnie zdejmuję liście. Pojedyńczo zaparzam liście w osolonym wrzątku. Na każdy z liści nakładam porcję farszu. Zwijam w gołąbki i układam w garnku. Gołąbki zalewam wodą i duszę pod przykryciem do miękkości. Pieczarki i pora kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Zalewam śmietaną. Duszę około 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gołąbki podaję z przygotowanym sosem.
Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym
Papryki kroję w drobną kostkę i podsmażam na oliwie. Razem z jajkiem dodaję do mięsa. Farsz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym
Z kapusty wykrawam głąb, delikatnie zdejmuję liście. Pojedyńczo zaparzam liście w osolonym wrzątku. Na każdy z liści nakładam porcję farszu. Zwijam w gołąbki i układam w garnku.
Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym
Gołąbki zalewam wodą i duszę pod przykryciem do miękkości.
Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym
Pieczarki i pora kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Zalewam śmietaną. Duszę około 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.