Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Gołąbki z młodej kapusty 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne gołąbki w sosie pomidorowym.

Gołąbki z młodej kapusty 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty 2

 

  • Gołąbki:

 

 

  • sos:
  • ok.1-1,5 rosołu
  • 3 pomidory pozbawione
  • 1/2 dużego koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty 2
Z kapusty wyciąć głąb, obgotować ją, odrywając liście. . Ryż ugotować na półtwardo. Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i dokładnie połączyć składniki. Na liście nakładać porcję farszu i zawijać gołąbki w k rulony. Przygotowane gołąbki ułożyć na dnie rondla/garnka wyłożonego liśćmi kapusty, podlać rosołem lub wodą, posypać ostrą papryką i gotować do miękkość kapusty. Sos: Pomidory drobno posiekać, podsmażyć w garnku, aż się rozpadną, podlać je rosołem, gotować kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć przez sitko z sosem, zagotować.
Gołąbki z młodej kapusty 2
Gołąbki ułożyć na liściach kapusty w rondlu lub w garnku.
Gołąbki z młodej kapusty 2
Podlać rosołem i posypać papryką w proszku.