Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty 2
Z kapusty wyciąć głąb, obgotować ją, odrywając liście. . Ryż ugotować na półtwardo. Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i dokładnie połączyć składniki. Na liście nakładać porcję farszu i zawijać gołąbki w k rulony. Przygotowane gołąbki ułożyć na dnie rondla/garnka wyłożonego liśćmi kapusty, podlać rosołem lub wodą, posypać ostrą papryką i gotować do miękkość kapusty. Sos: Pomidory drobno posiekać, podsmażyć w garnku, aż się rozpadną, podlać je rosołem, gotować kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć przez sitko z sosem, zagotować.