SUPERPRZEPIS

Gołąbki z orzechami włoskimi w liściach boćwiny

  • 6
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Gołąbki z orzechami włoskimi w liściach boćwiny Więcej zdjęć (5)

Trochę inne gołąbeczki, z brązowym ryżem, orzechami włoskimi, zawinięte w liście boćwiny, pyszne! :)

Składniki:

Gołąbki z orzechami włoskimi w liściach boćwiny

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z orzechami włoskimi w liściach boćwiny
Orzechy wyłożyć na deskę i posiekać. Następnie uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Ryż ugotować w połowie rosołu. Ostudzić. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać ryż i wymieszać. Dodać orzechy i cebulę, wbić 2 jajka, wsypać majeranek, paprykę, pieprz oraz sól. Wymieszać. Liście boćwiny oczyścić, ściąć trochę grube łodygi. W garnku zagotować wodę, włożyć liście na 2-3 minuty. Wyjąć. Na każdy liść boćwiny nałożyć farsz i zawinąć. Przygotowane gołąbki włożyć do rondla, zalać pozostałym rosołem i dusić około 20 minut. Gołąbki nałożyć na talerze i podawać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym
Gołąbki z orzechami włoskimi w liściach boćwiny
Orzechy wyłożyć na deskę i posiekać. Następnie uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Ryż ugotować w połowie rosołu. Ostudzić
Gołąbki z orzechami włoskimi w liściach boćwiny
Do miski wrzucić mięso mielone, dodać ryż i wymieszać. Dodać orzechy i cebulę, wbić 2 jajka, wsypać majeranek, paprykę, pieprz oraz sól
Gołąbki z orzechami włoskimi w liściach boćwiny
Liście boćwiny oczyścić, ściąć trochę grube łodygi. W garnku zagotować wodę, włożyć liście na 2-3 minuty.
Gołąbki z orzechami włoskimi w liściach boćwiny
Przygotowane gołąbki włożyć do rondla, zalać pozostałym rosołem i dusić około 20 minut.