Sposób przygotowania:
Gołąbki z orzechami włoskimi w liściach boćwiny
Orzechy wyłożyć na deskę i posiekać. Następnie uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Ryż ugotować w połowie rosołu. Ostudzić. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać ryż i wymieszać. Dodać orzechy i cebulę, wbić 2 jajka, wsypać majeranek, paprykę, pieprz oraz sól. Wymieszać. Liście boćwiny oczyścić, ściąć trochę grube łodygi. W garnku zagotować wodę, włożyć liście na 2-3 minuty. Wyjąć. Na każdy liść boćwiny nałożyć farsz i zawinąć. Przygotowane gołąbki włożyć do rondla, zalać pozostałym rosołem i dusić około 20 minut. Gołąbki nałożyć na talerze i podawać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym
edytaha
kołczu
Alex_M
edytaha
Tylko skąd wziąć liście boćwiny o tej porze roku? :(
Alex_M
udało mi się kupić w niemieckim Kauflandzie, nie wiem czy w polskim też mają, musiałabyś sprawdzić, bo ja mam daleko. w ogóle to pierwsza boćwina w moim życiu, w pl nigdy jej nie mogłam dostać! :)
edytaha
No ja do Kauflandu też mam raczej daleko, bywam w nim tylko przy okazji.
Parę lat temu miałam swój ogródek i uprawiałam między innymi boćwinę, ale nawet nie pomyślałam, żeby z niej robić gołąbki :)