Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Gołąbki z pęczakiem i grochem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie gołąbki dla mnie są lepsze niż te z mięsem i nie są tak bardzo kaloryczne. Moja rodzinka je uwielbia

Gołąbki z pęczakiem i grochem

Składniki:

Gołąbki z pęczakiem i grochem

 

  • groch - 40 dag
  • pęczak - 20 dag
  • kapusta biała- 1 główka
  • cebula - 2 szt
  • sól i pieprz
  • tłuszcz
  • koncentrat pomidorowy- 2 łyżki
  • majeranek
  • mąka
  • bulion warzywny - 1 szkl

Sposób przygotowania:

Gołąbki z pęczakiem i grochem
Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną wodą, gotować do momentu, aż zaczną odchodzić liście od kapusty. Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie liście są miękkie, to wkładamy z powrotem kapustę do wody i jeszcze przez chwilę gotujemy. Z ostudzonych liści usuwamy nerwy. FARSZ Gotujemy pęczak i groch oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć cebulę z grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków. Zagęścić wywar mąką z odrobiną wody, zagotować.