BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gołąbki z pieczarkami i jajkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje dzisiejsze gołąbki są trochę inne niż za zwyczaj, bo z farszem z podsmażonych pieczarek i ugotowanych na twardo jajek. Gołąbki bardzo smaczne, syte i proste w przygotowaniu.

Gołąbki z pieczarkami i jajkami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Gołąbki z pieczarkami i jajkami

 

  • kapusta włoska tak 8 liści ,
  • pieczarki 400 g,
  • jajka 5 szt,
  • bułka 1 szt,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • cebula 1 szt,
  • tłuszcz 3 łyżki,
  • sól do smaku,
  • pieprz mielony do smaku,
  • vegeta do smaku,

 

  • dodatkowo;
  • bulion lub rosół 1 szkl,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Kapustę włoską obieram z brzydkich liści, wycinam głąb i wkładam do wrzątku na kilka minut.

Zdejmuję liść po liściu, z każdego liścia ścinam zgrubienia.

Jajka gotuję na twardo, studzę w zimnej wodzie, obieram i drobno siekam.

Pieczarki oczyszczam, myję, drobno kroję a następnie podsmażam na tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą.

Bułkę namaczam w mleku, a następnie lekko odciskam.

Dokładnie mieszam podsmażone pieczarki, jajka oraz odciśniętą bułkę, przyprawiam solą,  pieprzem i Vegetą.

Na liście kapusty nakładam porcje farszu, ciasno zwijam w rulon tworząc gołąbki.

Gołąbki włożyć do rondla zalać bulionem lub rosołem i dusić do potrzebnej miękkości.

Następnie podsmażyć na tłuszczu .

Podawać jak kto lubi z ziemniakami lub polane ketchupem.
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Kapustę po oczyszczeniu z brzydkich liści i wycięciu głąba sparzyć wrzątkiem
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę podsmażyć z obraną drobno pokrojoną cebulą
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Jajka ugotować na twardo, przepłukać zimną wodą obrać i drobno pokroić
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Z liści kapusty ściąć zgrubienie
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Wymieszać podsmażone pieczarki , jajka oraz odciśniętą wcześniej namoczoną bułkę, doprawić do smaku
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Na liście kapusty nakładać farsz i ciasno zwijać gołąbki
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Gotowe gołąbki zalać rosołem i dusić pod przykryciem do potrzebnej miękkości, następnie podsmażyć
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Podawać z ketchupem lub ziemniakami