Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem i grzybami
Zagotować wodę. Główkę kapusty opłukać, wyciąć głąb, oddzielić liście, następnie wrzucać liście partiami do wrzącej wody, obgotować, wyjąć łyżką cedzakową,osączyć, ostudzić. Od każdego liścia przyciąć nerw. Ryż opłukać w zimnej wodzie. Następnie ryż ugotować pod przykryciem dodając szczyptę soli. Gdy woda wsiąknie w ryż, wyłożyć na miskę dodać do niego cebulę pokrojona w kostkę i usmażona, zrumienioną(smażyć na oleju) następnie dodać grzyby, wcześniej ugotowane i posiekane, całość doprawić solą i pieprzem, całość starannie wymieszać. Na środek każdego liścia nałożyć nadzienie.Zagiąć dwa boki liści na 3-4cm, zwinąć ciasno w rulonik.Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć liście ugotowanej kapusty ,następnie ułożyć na liście gołąbki. Zalać wrzącą osoloną wodą,wierzch przykryć liśćcami. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy gołąbki będą już miękkie wyjąć je, następnie zdjąć liście z wierzchu , zalać śmietaną wymieszaną z mąką, pieprzem, odrobiną soli i kostka rosołową. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut i przypiec. Wyłożyć na półmiskiem oblać sosem i przybrać natką z pietruszki.