Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem i kaszą
W dużym garnku (takim by się zmieściła kapusta) zagotowujemy wodę (tak, żeby przykryła kapustę) z łyzką soli. Gdy zakipi wrzucamy umytą kapustę (wcześniej wycinamy z niej środek, tzw głąb). Gotujemy. Wiadomo, iż najpierw będą miękkie liście z wierzchu, dlatego stopniowo odrywamy miękkie już liście. kładziemy jeden na drugim. Zagotowujemy 1,5 litra wody z łyzką soli, gdy zakipi wrzucamy ryż. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy W ten sam sposób przygotowujemy kaszę gryczaną. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę smażymy na złoty kolor. Ryż mieszamy z kaszą, dodajemy kiełbasę, cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z liści kapusty ścinamy końcówkę, by się lepiej zwijało i wykładamy farsz. Zwijamy w rulony, zostawiamy kilka liści do przykrycia gołąbków. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy smalec i przykrywamy liściami kapusty, które nam zostały i zalawamy wodą do połowy. Pieczemy ok. 3 godzin w temp. 150 st.