Sposób przygotowania:
Tradycyjne gołąbki
Z główki kapusty wycinamy głąb i wkładamy kapustę do gotującej osolonej wody na około 5 minut zdejmując wierzchnie liście, powtarzamy czynność kilka razy. Następnie pozbywamy się twardej części liści nie uszkadzając ich.
Ryż gotujemy al dente. Ryż łączymy z mięsem mielonym i przyprawami. Wykładamy mięso na każdy liść i zwijamy.
Do wody w której gotowała się kapusta dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, chwilkę gotujemy. Na dno garnka wykładamy liście kapusty, na nie gołąbki i zalewamy sosem pomidorowym.
Dusimy ok 1,5-2 godzin.
Smacznego.
Ryż gotujemy al dente. Ryż łączymy z mięsem mielonym i przyprawami. Wykładamy mięso na każdy liść i zwijamy.
Do wody w której gotowała się kapusta dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, chwilkę gotujemy. Na dno garnka wykładamy liście kapusty, na nie gołąbki i zalewamy sosem pomidorowym.
Dusimy ok 1,5-2 godzin.
Smacznego.