Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem i pieczarkami
W garnku zagotować posoloną wodę. Z kapusty wycinamy głąba i wkładamy do gotującej się wody, stopniowo rozdzielamy liście, wycinamy twarde nerwy. Do garnka dajemy 1 łyżkę masła i oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, startą marchewkę gdy zmięknie dajemy ryż i zalewamy 4 szklankami wody z dodatkiem kostek rosołowych, ugotować ryż. Na patelnię dajemy łyżkę oleju, smażymy mięso z czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy do ugotowanego ryżu. Ryż dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gdy ryż przestygnie nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy liśćmi kapusty i układamy gołąbki, na wierzch dalej wykładamy liśćmi kapusty i dajemy kilka drobnych kawałków masła, przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy w piekarniku około 1 godziny.