Wiola8

Wiola8

Kucharz
[Przepisów: 18]

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Te gołąbki najlepiej smakują z sosem pieczarkowym:)

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Składniki:

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

 

  • 1 główka kapusty
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 40 dag ryżu
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem i pieczarkami
W garnku zagotować posoloną wodę. Z kapusty wycinamy głąba i wkładamy do gotującej się wody, stopniowo rozdzielamy liście, wycinamy twarde nerwy. Do garnka dajemy 1 łyżkę masła i oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, startą marchewkę gdy zmięknie dajemy ryż i zalewamy 4 szklankami wody z dodatkiem kostek rosołowych, ugotować ryż. Na patelnię dajemy łyżkę oleju, smażymy mięso z czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy do ugotowanego ryżu. Ryż dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gdy ryż przestygnie nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy liśćmi kapusty i układamy gołąbki, na wierzch dalej wykładamy liśćmi kapusty i dajemy kilka drobnych kawałków masła, przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy w piekarniku około 1 godziny.