Sposób przygotowania:
Bezmięsne gołąbki z ryżem i pieczarkami
Główkę kapusty na 5-7 minut włożyć do wrzącej osolonej wody, wyjąć, przelać zimną wodą, zdjąć liście, delikatnie zbić tłuczkiem grube nerwy. Ryż gotować około 15 minut w osolonej wodzie, ostudzić. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Odłożyć 1 łyżeczkę smażonej cebuli do sosu, do reszty wsypać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Do zimnego ryżu dodać pieczarki z cebulą, jajka, zieleninę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ryż ułożyć na liście kapusty, zawinąć boki i zwinąć jak krokiety. Ułożyć w naczyniu, wlać 1/2 szkl wody i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Oddzielnie przygotować sos pomidorowy. Do rondelka włożyć pozostałą podsmażona cebulę, dodać przecier pomidorowy, smażyć przez chwilę. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, połączyć z przecierem, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Gołąbki podawać polane sosem.