Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym
Kapustę umyć ponacinać liście koło głąbia włożyć do gotującej się wody i podgotować wyjmować liście partiami ,nerwy środkowe ściąć na płasko. Ryż ugotować w osolonej wodzie odcedzić .Cebulkę obrać pokroić w kostkę i zrumienić na maśle .Mięso umyć podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa wymieszać z zimnym ryżem cebulą doprawić do smaku przyprawami .Porcje mięsa kłaść na liściu i zawijać w rulony bokami do środka ,w płaskim szerokim garnku ułożyć płatki masła i pozostałe liście zalać osoloną wodą z wegetą i kostką rosołową dodać pieprz ziele angielskie i liścia laurowego gotować około 45 min pod przykryciem Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy który można zagęścić zawiesiną z 3 łyżek mąki .Gotowe danie na talerzu posypać świeżym szczypiorkiem.