2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne jednogarnkowe danie obiadowe,zawsze zachwyca swoim smakiem i aromatem

Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym

Składniki:

Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym

 

  • 1 główka kapusty może być włoska
  • 30 dag ryżu
  • 60 dag mięsa wieprzowego np szynka lub łopatka
  • 1 cebula
  • przecier pomidorowy lub koncentrat
  • kostka rosołowa 1
  • 2 łyżki masła
  • sól pieprz wegeta do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym
Kapustę umyć ponacinać liście koło głąbia włożyć do gotującej się wody i podgotować wyjmować liście partiami ,nerwy środkowe ściąć na płasko. Ryż ugotować w osolonej wodzie odcedzić .Cebulkę obrać pokroić w kostkę i zrumienić na maśle .Mięso umyć podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa wymieszać z zimnym ryżem cebulą doprawić do smaku przyprawami .Porcje mięsa kłaść na liściu i zawijać w rulony bokami do środka ,w płaskim szerokim garnku ułożyć płatki masła i pozostałe liście zalać osoloną wodą z wegetą i kostką rosołową dodać pieprz ziele angielskie i liścia laurowego gotować około 45 min pod przykryciem Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy który można zagęścić zawiesiną z 3 łyżek mąki .Gotowe danie na talerzu posypać świeżym szczypiorkiem.