Sposób przygotowania:
Gołąbki z soczewicą
Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je z główki. Pieczarki myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w plasterki i smażymy do miękkości. Doprawiamy do smaku. W oddzielnym garnku gotujemy soczewice do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki: soczewicę, cebulę i pieczarki łączymy ze sobą. Dodajemy surowe jajko oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy masę. Nadzienie wykładamy na przygotowane liście kapusty (na jedną porcje około 2-3 łyżki). Zwijamy gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki. Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka warzywna. Wierzch gołąbków przykrywami także liści. Całość pieczemy około 50 minut w 180°C. Miedzy czasie przygotowujemy sos. Zawartość puszki wyjmujemy do garnka. Pomidory podgrzewamy dodając około 1 szklankę wody. Gotujemy je około 5 minut po czym miksujemy, by uzyskać jednolity sos ( bez kawałków pomidora). Sos ponownie stawiamy na ogniu. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki!
Weronika91
skuter5
Czekoladka 2
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki