jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Gołąbki z soczewicą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Gołąbki to danie z którym możemy wiele kombinować, czyli jest to coś co bardzo lubię! Jak mówi moja mama: w nich można przemycić wszystko:)

Gołąbki z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z soczewicą

 

  • Składniki na 10 sztuk:
  • średniej wielkości główka kapusty,
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • olej do smażenia,
  • 1 jajko,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • 0,5 kostki warzywnej
  • Sos:
  • 1 opakowanie pomidorów w puszce,
  • ok 1,5 szklanki wody,
  • łyżka śmietany do zabielenia,
  • łyżka mąki za zagęszczenia,
  • zioła dalmatyńskie do smaku,
  • sól, pieprz, papryka do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z soczewicą
Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je z główki. Pieczarki myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w plasterki i smażymy do miękkości. Doprawiamy do smaku. W oddzielnym garnku gotujemy soczewice do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki: soczewicę, cebulę i pieczarki łączymy ze sobą. Dodajemy surowe jajko oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy masę. Nadzienie wykładamy na przygotowane liście kapusty (na jedną porcje około 2-3 łyżki). Zwijamy gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki. Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka warzywna. Wierzch gołąbków przykrywami także liści. Całość pieczemy około 50 minut w 180°C. Miedzy czasie przygotowujemy sos. Zawartość puszki wyjmujemy do garnka. Pomidory podgrzewamy dodając około 1 szklankę wody. Gotujemy je około 5 minut po czym miksujemy, by uzyskać jednolity sos ( bez kawałków pomidora). Sos ponownie stawiamy na ogniu. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki! 
Gołąbki z soczewicą
Soczewice gotujemy do miękkości. odcedzamy i studzimy
Gołąbki z soczewicą
Składniki nadzienia mieszamy dokładnie. doprawiamy do smaku
Gołąbki z soczewicą
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym
Gołąbki z soczewicą
Między czasie przygotowujemy sos pomidorowy.