aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gołąbki w wersji bezmięsnej, z mnóstwem warzyw oraz zdrowymi kaszami, dodatek soczewicy Beluga nadaje ciekawy wygląd naszej potrawie, z racji czarnego koloru. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym

 

  • 1 kapusta włoska
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3/4 szklanki groszku z marchewką (mrożone)
  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej (mrożony)
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy Beluga (czarna soczewica)
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka w proszku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym
Z kapusty odrywamy zewnętrzne, uszkodzone liście, cienkim, ostrym nożem wykrawamy głąb. Kapustę wkładamy do foliowej torby (tzw. sklepowej jednorazówki), zawiązujemy, wkładamy do następnej foliowej torby, ponownie szczelnie zawiązujemy i umieszczamy w kuchence mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc, na 6-7 minut (Liście kapusty można przygotować metodą tradycyjną, gotując kapustę w garnku z woda, ale w mikrofalówce jest szybciej, łatwiej i bezpieczniej) Wyjmujemy z kuchenki, zdejmujemy folię i delikatnie zdejmujemy liście zaczynając od zewnętrznych, które powinny być już miękkie. Z każdego liścia ścinamy nożem twardy nerw i odkładamy je na talerz. Potrzebujemy około 15 liści, 10 na gołąbki i 4-5 na wyłożenie naczynia, w którym będziemy je piec. Groszek z marchewką i fasolkę szparagową rozmrażamy i przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, paprykę i zmiażdżony czosnek, smażymy chwilę, aż wszystko zmięknie, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki: marchewkę z groszkiem, fasolkę, kaszę jaglaną i gryczaną oraz soczewicę, chwilę smażymy, doprawiamy do smaku przyprawami oraz natką pietruszki i selera. Studzimy. Na każdy liść kapusty nakładamy po 2 czubate łyżki farszu, zwijamy boki liścia do środka, a następnie całość w rulon (technika podobna jak przy zawijaniu krokietów, wówczas nie trzeba gołąbka zawiązywać nitką, bo nic nie wydostanie się ze środka na zewnątrz). Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy liśćmi kapusty i ciasto układamy w nim gołąbki jeden obok drugiego. Przykrywamy pozostałymi liśćmi, następnie pokrywą naczynia lub folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy 30 minut. Sos pomidorowy: Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory z puszki i passatę pomidorową (może być koncentrat pomidorowy+woda do rozcieńczenia), gotujemy chwilę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, miksujemy dokładnie, aby sos był gładki.Gołąbki podajemy z sosem.
Gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym
Etap 1 Przygotowanie wszystkich składników farszu
Gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym
Etap 2 Sposób nakładania farszu w liść kapusty