MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

A'la gołąbki z pekinką i soczewicą (bez zawijania)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na pomysł takich gołąbków wpadłam przypadkiem. Smakują zarówno w sosie, jak i same. W tym roku postanowiliśmy, że zagoszczą na wigilijnym stole - świetnie się nadają i wszystkim nam smakują :) bardzo mnie to ucieszyło, bo to mój autorski przepis :)

A'la gołąbki z pekinką i soczewicą (bez zawijania) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

A'la gołąbki z pekinką i soczewicą (bez zawijania)

 

 

  • Sos pomidorowy:
  • 1 litr wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • mąka do zagęszczenia

 

  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

A'la gołąbki z pekinką i soczewicą (bez zawijania)
Ryż gotujemy na sypko w 8 szklankach wody z dodatkiem przyprawy uniwersalnej (lub zwyczajnie w osolonej wodzie). Studzimy. Soczewicę przelewamy ciepłą wodą, następnie gotujemy w wodzie z 2 liśćmi laurowymi, 1 łyżeczką szałwii i 1 łyżeczką rozmarynu przez około 20-25 minut od momentu zawrzenia wody. Odsączamy nadmiar wody jeśli jest. Studzimy Połowę kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem warzywnym, dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. Zaprawiamy mąką, aby zgęstniał (można zrobić zasmażkę). Na koniec zabielamy śmietaną. Gołąbki wkładamy do sosu lub polewamy nim bezpośrednio na talerzach.
A'la gołąbki z pekinką i soczewicą (bez zawijania)
Przygotowujemy składniki: ugotowany ryż i soczewicę oraz posiekaną pekinkę
A'la gołąbki z pekinką i soczewicą (bez zawijania)
Wszystko razem mieszamy z przyprawam, jajkami i manną
A'la gołąbki z pekinką i soczewicą (bez zawijania)
Formujemy lekko spłaszczone kotleciki i obtaczamy w bułce przed smażeniem