Sposób przygotowania:
Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach
Farsz: Soczewicę gotujemy do miękkości z majerankiem i kminkiem, pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy. Siekamy drobno 1 cebulę, 2 ząbki czosnku i por - szklimy na oleju i maśle. Soczewicę blendujemy (nie musi być zupełna papka), dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Kapustę zaparzamy (zostawiamy 3 liście) i zdejmujemy po kolei liście, odsączamy, wykrawamy twarde części i studzimy. Nakładamy farsz w liście i zawijamy gołąbki. Układamy w naczyniu w ktry będą się próżyły, na dno układamy 3 zewnętrzne umyte liście kapusty. Układamy gołąbki ciasno obok siebie - nie rozpadną się wtedy tak łatwo. Zalewamy sosem pomidorowym, podlewamy odrobiną bulionu i dusimy ok. 40 minut do miękkości kapusty. Sos: Siekamy drobno 1 cebulę i ząbek czosnku, szklimy na łyżce oleju, dodajemy bazylię, chili, dodajemy rozgniecione pomidory wraz z zalewą, doprawiamy solą, cukrem i octem. Odparowujemy krótko sos, pod koniec ddajemy garść posiekanego koperku. Zalewamy sosem gołąbki ułożone warstwowo.