Sposób przygotowania:
Gołąbki z zieloną soczewicą
Kapustę umyć, włożyć do garnka z gorącą wodą i na małym ogniu zaparzać ją stopniowo zdejmując liście. Środek kapusty, który pozostanie poszatkować i przełożyć do garnka, w którym będziemy przygotowywać farsz. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i pieczarki ,podsmażyć. Ryż dobrze wypłukać i ugotować na sypko. Soczewicę opłukać i ugotować. Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy i wymieszać. Na ostudzone liście kapusty nakładać porcje farszu i zawijać gołąbki. W rondlu roztopić masło, dodać koncentrat pomidorowy, podlać wodą lub bulionem (najlepiej warzywnym). Układać warstwami gołąbki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Podawać z powstałym sosem. Smacznego :)