zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gołąbki z nietypowym nadzieniem z soczewicy z dodatkiem pysznego aromatycznego sosu pomidorowego z ziołami.

Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach

 

  • 12 sztuk

 

  • 1 średnia kapusta włoska
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 10 cm kawałek pora (zielona część)
  • łyżeczka bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • natka pietruszki

 

  • puszka momidorów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta cynamonu
  • koperek
  • sól, piperz
  • sczypta chili
  • olej, łyżka masła

Sposób przygotowania:

Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach
Farsz: Soczewicę gotujemy do miękkości z majerankiem i kminkiem, pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy. Siekamy drobno 1 cebulę, 2 ząbki czosnku i por - szklimy na oleju i maśle. Soczewicę blendujemy (nie musi być zupełna papka), dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Kapustę zaparzamy (zostawiamy 3 liście) i zdejmujemy po kolei liście, odsączamy, wykrawamy twarde części i studzimy. Nakładamy farsz w liście i zawijamy gołąbki. Układamy w naczyniu w ktry będą się próżyły, na dno układamy 3 zewnętrzne umyte liście kapusty. Układamy gołąbki ciasno obok siebie - nie rozpadną się wtedy tak łatwo. Zalewamy sosem pomidorowym, podlewamy odrobiną bulionu i dusimy ok. 40 minut do miękkości kapusty. Sos: Siekamy drobno 1 cebulę i ząbek czosnku, szklimy na łyżce oleju, dodajemy bazylię, chili, dodajemy rozgniecione pomidory wraz z zalewą, doprawiamy solą, cukrem i octem. Odparowujemy krótko sos, pod koniec ddajemy garść posiekanego koperku. Zalewamy sosem gołąbki ułożone warstwowo.
Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach
Zaparzamy kaputę aby oddzielić liście i przygotowujemy farsz
Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach
Zawijamy gołąbki i ukłdami warstwami w dużym garnku
Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach
Przygotowujemy pomidorowy aromatyczny sos ziołowy
Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach
Zalewamy sosem gołąbki i dusimy pod przykryciem do miękkości