joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Gołąbki zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki lub pakunki z liści białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż oraz cebula, grzyby i przyprawy.

Gołąbki zapiekane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki zapiekane

 

  • 1 duża główka kapusty białej
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • 30 dag pieczarek
  • masło
  • 0,5 l wody

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki zapiekane
Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które już są miękkie. I tak po kolei, co kilka minut wyciągamy kolejne liście. Z ugotowanych liści usuwamy zgrubienia ścinając nożem. Malutkie 3-4 liście drobno siekamy.Ryż gotujemy,mięso i grzyby przesmażamy na maśle lub oleju (ok.2 łyżkach) Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.Dodajemy drobno posiekaną kapustę oraz przesmażoną na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa się połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki.Gołąbki układamy w formie do zapiekania tak, aby ściśle do siebie przylegały. Na dno formy możemy położyć plasterki boczku i parę liści z kapusty co zapobiegnie przypaleniu się gołąbków.Na wierzch kładziemy listki masła,podlewamy wodą , przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach na najniższej półce piekarnika przez godzinę. Kiedy będą zrumienione wyłączamy piekarnik i czekamy aż dojdą,czyli utrzymają zwartą formę i kształt. Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Gołąbki zapiekane
Zapiekamy z dodatkiem masła do zrumienienia.