Sposób przygotowania:
Gołąbki zapiekane
Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które już są miękkie. I tak po kolei, co kilka minut wyciągamy kolejne liście. Z ugotowanych liści usuwamy zgrubienia ścinając nożem. Malutkie 3-4 liście drobno siekamy.Ryż gotujemy,mięso i grzyby przesmażamy na maśle lub oleju (ok.2 łyżkach) Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.Dodajemy drobno posiekaną kapustę oraz przesmażoną na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa się połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki.Gołąbki układamy w formie do zapiekania tak, aby ściśle do siebie przylegały. Na dno formy możemy położyć plasterki boczku i parę liści z kapusty co zapobiegnie przypaleniu się gołąbków.Na wierzch kładziemy listki masła,podlewamy wodą , przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach na najniższej półce piekarnika przez godzinę. Kiedy będą zrumienione wyłączamy piekarnik i czekamy aż dojdą,czyli utrzymają zwartą formę i kształt. Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.