gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1314]

Gołąbki zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja rodzina uwielbia gołąbki, a te zrobiłam w trochę innej postaci...

Gołąbki zapiekane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki zapiekane

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki zapiekane
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, sól czosnkową i przyprawę do wieprzowiny. Całość dokładnie mieszamy. Porcję mięsa układamy na liściach kapusty pekińskiej i zawijamy (można związać nitką, aby nam się nie rozwijały). Gołąbki układamy w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym. Pomidory myjemy, kroimy w plastry i układamy wokół gołąbków. Boczek kroimy w drobną kostkę i posypujemy gołąbki. Jogurt mieszamy z czosnkiem granulowanym i całość polewamy. Masło trzemy na tarce i posypujemy danie. Zapiekamy w temp. 180 stopni, ok. 60 minut, po czym całość posypujemy startym na tarce żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok. 30 minut.
Gołąbki zapiekane
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, cebulą i przyprawami.
Gołąbki zapiekane
Gołąbki układamy w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym.
Gołąbki zapiekane
Wokół gołąbków układamy pokrojone w plastry pomidory, a wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę boczkiem.
Gołąbki zapiekane
Gołąbki polewamy jogurtem wymieszanym z czosnkiem granulowanym.