Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Gołąbki pieczone w pomidorach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tradycyjne gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami leśnymi. Zapiekane w sosie ze świeżych pomidorów to pożywne i smaczne danie.

Gołąbki pieczone w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki pieczone w pomidorach

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki pieczone w pomidorach
Główkę kapusty włożyć do gotującej się wody i obgotowywać. Ściągać po kolei liście i odkładać do wystudzenia. Ryż ugotować na sypko według wskazówek na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni razem z mięsem. Dodać do ryżu razem z grzybami ugotowanymi i drobno pokrojonymi. Całość przyprawić i dokładnie wymieszać. Zawijać w liście kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty i układać zawinięte gołąbki. Gołąbków wychodzi trochę więcej niż na jedno naczynie. SOS: Czosnek drobno posiekać i chwilę podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone, bez skóry pomidory. Smażyć, aż zaczną się rozpadać. Przyprawić. Zalać przygotowane gołąbki. Piec w 180*C przez godzinę. W razie potrzeby można podlać wodą. Smacznego!
Gołąbki pieczone w pomidorach
Przygotowane nadzienie zawijać w obgotowane liście.
Gołąbki pieczone w pomidorach
Zawinięte gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym.
Gołąbki pieczone w pomidorach
Kiedy pomidory puszczą sok i zaczną sie rozpadać należy je przyprawić.
Gołąbki pieczone w pomidorach
Przygotowanymi pomidorami zalać gołąbki.