Sposób przygotowania:
Gołąbki pieczone w pomidorach
Główkę kapusty włożyć do gotującej się wody i obgotowywać. Ściągać po kolei liście i odkładać do wystudzenia. Ryż ugotować na sypko według wskazówek na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni razem z mięsem. Dodać do ryżu razem z grzybami ugotowanymi i drobno pokrojonymi. Całość przyprawić i dokładnie wymieszać. Zawijać w liście kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty i układać zawinięte gołąbki. Gołąbków wychodzi trochę więcej niż na jedno naczynie. SOS: Czosnek drobno posiekać i chwilę podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone, bez skóry pomidory. Smażyć, aż zaczną się rozpadać. Przyprawić. Zalać przygotowane gołąbki. Piec w 180*C przez godzinę. W razie potrzeby można podlać wodą. Smacznego!
Alex_M
zbysiowa