anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Gołąbki zawijane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe danie które z pewnością zasyci wszystkich domowników. Gołąbki mogą być również z kaszą lecz ja preferuję te z ryżem.

Gołąbki zawijane

Składniki:

Gołąbki zawijane

 

  • mięso mielone 500 g
  • bułka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • jaja 1 szt
  • liście kapusty 15 szt
  • sól
  • pieprz
  • smalec 1 łyżka
  • bulion 250 ml
  • ryż 3 torebki

Sposób przygotowania:

Gołąbki zawijane
Kapustę włożyć do dużego garnka i gotować co jakiś czas delikatnie obierać liści, Mięso oczyścić i umyć zemleć.Ryż ugotować i dodać do mięsa. Bułkę namoczyć i dodać do mięsa. Wyrobić dokładnie zagniatając. Cebulę obrać i drobno pokroić. Delikatnie ja zrumienić na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Dodać również przyprawy i jajko . Wymieszać. Liście rozkładać na każdy liść nakładać porcję mięsa i dokładnie zwinąć .Do naczynia żaroodpornego poukładać gołąbki podlać bulionem i dusić około 25-35 minut.