Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mini gołąbki w sałacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Małe gołąbki zawijane w sałatę.

Mini gołąbki w sałacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini gołąbki w sałacie

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 torebki ryżu
  • ok. 12 dużych liści sałaty masłowej
  • olej do smażenia
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Mini gołąbki w sałacie
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przestudzić i wysypać z torebki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, ryż , pieprz i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Z liści sałaty ściąć lekko zgrubienie w łodydze. Liście umyć, lekko osuszyć. Na każdym liściu ułożyć trochę mięsa i zwinąć jak na gołąbki (najpierw boki do środka, a następnie zrolować). Roladki lekko podsmażyć na oleju. Zalać 2 szklankami wody, dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę soli. Gotować ok. 15 minut. Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Mini gołąbki w sałacie
Mięso mielone z jajkiem ryżem przyprawami i cebulą.
Mini gołąbki w sałacie
Porcja mięsa ułożona na umytym liściu sałaty.
Mini gołąbki w sałacie
Mięso zawinięte jak gołąbki w liście sałaty.
Mini gołąbki w sałacie
Lekko podsmażone na oleju mini gołąbki w sałacie.