Sposób przygotowania:
Mini gołąbki w sałacie
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przestudzić i wysypać z torebki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, ryż , pieprz i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Z liści sałaty ściąć lekko zgrubienie w łodydze. Liście umyć, lekko osuszyć. Na każdym liściu ułożyć trochę mięsa i zwinąć jak na gołąbki (najpierw boki do środka, a następnie zrolować). Roladki lekko podsmażyć na oleju. Zalać 2 szklankami wody, dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę soli. Gotować ok. 15 minut. Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.