Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Gołąbki ze szpinakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i oryginalne gołąbki to idealna alternatywa dla osób, które lubią eksperymentować i urozmaicać tradycyjne dania.

Gołąbki ze szpinakiem i pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki ze szpinakiem i pieczarkami

 

  • 1 głowka kapusty
  • 3 worki ryżu
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • do smaku pieprz ziołowy
  • do smaku Sól
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • do smażenia olej

Sposób przygotowania:

Gołąbki ze szpinakiem i pieczarkami
Gotujemy ryż i kapustę. W tym czasie odmrażamy mrożony szpinak i podsmażamy go na patelni aż zmięknie i się rozpuści. Cebulę i pieczarki siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso mielone (kupione rozdrobnione) . Dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy aż mięso nie będzie surowe, a cebula szklista. Ugotowany ryż odcedzamy i czekamy aż będzie chłodniejszy. Przekładamy do miski razem z przygotowanymi wcześniej składnikami: mięsem, cebulą, pieczarkami i szpinakiem. Mieszamy je ze sobą i nasz farsz jest gotowy. Na ugotowane liście kapusty dodajemy około 2 łyżki farszu i dokładnie zwijamy. Zawinięte już gołąbki umieszczamy je w brytfannie i polewamy delikatnie olejem po wierzchu. Pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Możemy do nich zrobić dowolny sos lub zjeść same.
Gołąbki ze szpinakiem i pieczarkami
Farsz już ze szpinakiem, łączymy składniki
Gołąbki ze szpinakiem i pieczarkami
Etap 2