Sposób przygotowania:
Gołąbki z wołowiną i kaszą jęczmienną
Kapustę opłukać, wyciąć głąb, obgotować we wrzącej, osolonej wodzie, wyjąć, ostudzić, oddzielić liście, ściąć zgrubienia. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać i podsmażyć na tłuszczu. Kaszę jęczmienną ugotować na sypko. Mięso zemleć, wymieszać z kaszą i cebulą, doprawić solą i pieprzem. Nadzienie nakładać na liście, zaginać boki i zwijać w ruloniki. Na dnie garnka położyć kilka listków kapusty i na nich układać gołąbki. Podlać wodą, dodać łyżkę masła roślinnego, dusić pod przykryciem. Z masła roślinnego i mąki sporządzić zasmażkę na sos. Rozcieńczyć wodą i dodać koncentrat pomidorowy, osolić, doprawić pieprzem i mieloną papryką. Gotowe gołąbki zalać sosem i podawać z ziemniaczkami lub chlebem.