beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Gołąbki z wołowiną i kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Gołąbki z wołowiną i kaszą jęczmienną

Składniki:

Gołąbki z wołowiną i kaszą jęczmienną

 

  • główka kapusty

 

  • Nadzienie:
  • 30 dag resztek pieczeni wołowej,
  • 20 dag kaszy jęczmiennej,
  • 2  cebule,
  • tłuszcz do smażenia,
  • pieprz, sól,
  • 1  łyżka masła roślinnego do duszenia

 

  • Sos:
  • 1  łyżka masła roślinnego,
  • 2  łyżki mąki,
  • 2  łyżki koncentratu pomidorowego,
  • mielona papryka,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z wołowiną i kaszą jęczmienną
Kapustę opłukać, wyciąć głąb, obgotować we wrzącej, osolonej wodzie, wyjąć, ostudzić, oddzielić liście, ściąć zgrubienia. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać i  podsmażyć na tłuszczu. Kaszę jęczmienną ugotować na sypko. Mięso zemleć, wymieszać z  kaszą i  cebulą, doprawić solą i  pieprzem. Nadzienie nakładać na liście, zaginać boki i  zwijać w  ruloniki. Na dnie garnka położyć kilka listków kapusty i  na nich układać gołąbki. Podlać wodą, dodać łyżkę masła roślinnego, dusić pod przykryciem. Z masła roślinnego i  mąki sporządzić zasmażkę na sos. Rozcieńczyć wodą i  dodać koncentrat pomidorowy, osolić, doprawić pieprzem i  mieloną papryką. Gotowe gołąbki zalać sosem i  podawać z  ziemniaczkami lub chlebem.