Sposób przygotowania:
Tort gołąbkowy - meksykański
TORT GOŁĄBKOWY:
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw, odstawiamy. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. Rozdzielamy liście kapusty, gotujemy na małym ogniu do miękkości. Mięso smażymy na 2 łyżkach oleju.
Jak zacznie się rumienic dodajemy odsączona fasolę, 3/4 słoika sosu pomidorowego meksykańskiego, mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż - farsz gotowy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy 3 razy: liście kapusty i farsz. Zapiekamy w piekarniku w temp 160stopni ok 30 minut.
SOS POMIDOROWY:
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę energicznie mieszając, zalewamy wodą (cały czas mieszając), następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawę, sól, pieprz, mieszamy, zagotowujemy.
Gotowy tort gołąbkowy kroimy na kawałki, układamy na talerzu, polewamy sosem. Smacznego!!
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw, odstawiamy. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. Rozdzielamy liście kapusty, gotujemy na małym ogniu do miękkości. Mięso smażymy na 2 łyżkach oleju.
Jak zacznie się rumienic dodajemy odsączona fasolę, 3/4 słoika sosu pomidorowego meksykańskiego, mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż - farsz gotowy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy 3 razy: liście kapusty i farsz. Zapiekamy w piekarniku w temp 160stopni ok 30 minut.
SOS POMIDOROWY:
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę energicznie mieszając, zalewamy wodą (cały czas mieszając), następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawę, sól, pieprz, mieszamy, zagotowujemy.
Gotowy tort gołąbkowy kroimy na kawałki, układamy na talerzu, polewamy sosem. Smacznego!!