wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Książka Kucharska: Gołąbki na kilka sposobów

Tort gołąbkowy - meksykański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tak zastanawiałam się jak tu zrobić gołąbki żeby się nie narobić a żeby było nieco inaczej. Wersja meksykańska: pikantnie i z fasolą:)

Tort gołąbkowy - meksykański

Składniki:

Tort gołąbkowy - meksykański

 

  • 0,5 kapsty włoskiej (duże liście)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 torebki ryżu białego
  • puszka fasoli czerwonej
  • sos meksykański Łowicz
  • sól, pieprz
  • "ognista mieszanka przypraw"
  • olej

 

  • SOS do tortu:
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 płaskie łyżka mąki
  • 500- 600 ml wody
  • sól, pieprz
  • 4 łyżeczki dobrego przecieru pomidorowego
  • 4 łyżeczki przyprawy: "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"

Sposób przygotowania:

Tort gołąbkowy - meksykański
TORT GOŁĄBKOWY:

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw, odstawiamy. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. Rozdzielamy liście kapusty, gotujemy na małym ogniu do miękkości. Mięso smażymy na 2 łyżkach oleju.

Jak zacznie się rumienic dodajemy odsączona fasolę, 3/4 słoika sosu pomidorowego meksykańskiego, mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż - farsz gotowy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy 3 razy: liście kapusty i farsz. Zapiekamy w piekarniku w temp 160stopni ok 30 minut.



SOS POMIDOROWY:

Rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę energicznie mieszając, zalewamy wodą (cały czas mieszając), następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawę, sól, pieprz, mieszamy, zagotowujemy.

Gotowy tort gołąbkowy kroimy na kawałki, układamy na talerzu, polewamy sosem. Smacznego!!