pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Golonka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

1 ładna przednia golonka, cała włoszczyzna, pieprz, sól, grzyby leśne (około garstki),...

Golonka

Składniki:

Golonka

 

  • 1 ładna przednia golonka,
  • cała włoszczyzna,
  • pieprz,
  • sól,
  • grzyby leśne (około garstki),
  • cebula (3 i pół do gotowania plus pół cebuli częściowo spalonej na gazie),
  • 1 piwo,
  • natka,
  • ziele angielskie,
  • listek bobkowy,
  • 2 kostki rosołowe.

Sposób przygotowania:

Golonka
Tak dla pewności golonkę opalamy na gazem, wkładamy do garnka na rozgrzaną oliwę z oliwek (3 łyżki) i chwilę smażymy z jednej i z drugiej strony. Zalewamy wodą dodajemy wszystkie składniki oprócz piwa i gotujemy na wolnym ogniu. Włoszczyznę i połówkę nadpalonej cebuli wyciągamy jak zrobią się miękkie a, golonkę dalej gotujemy. Do momentu aż zrobi się prawie miękka pod koniec gotowania trzeba ściągnąć pokrywkę w celu zredukowania się sosu (sosu ma być tylko trochę tak do ½ wysokości). Najlepiej na drugi dzień jak mięso porządnie stężeje, skórkę golonki nacinamy w kratkę wkładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy sos w którym się gotowała (sos będzie miał konsystencje galarety) i wstawiamy do piekarnika i pieczemy, polewając od czasu do czasu piwem, aż skórka ściemnieje. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 – 170 °C



http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=225#p225