Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Golonka bez skóry z majerankiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Robiłem golonka na różne sposoby - ale pieczone w piekarniku lubię najbardziej.... Palce lizać, jak ktoś lubi golonkę!

Golonka bez skóry z majerankiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Golonka bez skóry z majerankiem

 

  • 6 małych golonek ( przednich )
  • 1 duża marchewka
  • ½ selera ( korzeń )
  • ½ pietruszki ( korzeń )
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • czosnek ( proszek )
  • 2 gałązki rozmarynu ( posiekać )
  • 1 liść laurowy ( połamać )
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • przyprawa kucharek
  • majeranek
  • słodka papryka ( w proszku )
  • ostra papryka ( w proszku )
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Golonka bez skóry z majerankiem
► Golonka umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i usunąć skórę ( ja kupiłem już bez skóry ). Warzywa obrać, umyć i pokroić: korzeń selera i pietruszki w dużą kostkę, marchewkę w słubki, cebulę w piórka i czosnek wzdłuż przepołowić. ► Mięso natrzeć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, posypać kucharkiem, czosnkiem w proszku, majerankiem i odstawić na 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki, żeby zioła i przyprawy mogły oddać aromat mięsu. ► Tak przygotowane golonka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy mięso umieścić przygotowane warzywa, dodać ziele angielskie, liść laurowy i posiekany rozmaryn. ► W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 210C, golonka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na początku około 10 - 20 minut w 210C / Termoobieg /. gdy mięso z wierzchu jest wystarcząjaco przypieczone, obniżyć temperaturę do 180C / Termoobieg / ciągle podlewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia przykryć mięso folią aluminiową by mięso się nie spiekło, doszło i było miękkie.
Golonka bez skóry z majerankiem
Tak wygląda upieczone mięsko od środka po wyjęciu z piekarnika.
Golonka bez skóry z majerankiem
Pomiędzy golonka umieścić obrane - umyte i pokrojone warzywa - włożyć do piekarnika.
Golonka bez skóry z majerankiem
Golonka umyć - usunąć skórę - natrzeć przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.