światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Golonka na piwnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Specjalność mojego męża - golonka na piwie i w dodatku na ostro.

Golonka na piwnie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Golonka na piwnie

 

  • 1 duża golonka (około kilograma)
  • 2-3 liście laurowe
  • ziele angielskie - 8 ziarenek
  • 1 duża cebula
  • 1 mała papryczka chili - najlepiej suszona
  • łyżeczka pikantnej oliwy z oliwek (oliwa z papryczkami)
  • 2 litry wody
  • frytki lub ziemniaki na frytki i olej do smażenia
  • pół butelki piwa do polewania golonki podczas pieczenia
  • musztarda

 

Sposób przygotowania:

Golonka na piwnie
W wysokim garnku gotujemy wodę do wrzenia. Wkładamy do niej oczyszczoną golonkę. Jeśli włożymy ją do zimnej wody, mięso odda smak wywarowi, a dzięki ciepłej - zachowa swój aromat. Do gotującej się golonki dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie oraz papryczkę chili. Dolewamy łyżeczkę pikantnej oliwy z oliwek. Całość gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Po upływie tego czasu mięso wyciągamy z wody i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Co jakiś czas mięso polewamy piwem, żeby nabrało pięknego złotego koloru i bogatszego smaku. Podajemy z frytkami i musztardą.
Golonka na piwnie
Przed wrzuceniem do garnka, mięso oczyszczamy. Zostawiamy jednak skórę.
Golonka na piwnie
Golonkę gotujemy w wywarze przez godzinę, a następnie pieczemy w piekarniku.