Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Golonka w piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne, proste w przygotowaniu danie, które zasmakuje każdemu wielbicielowi dobrego jedzenia z nutką piwa.

Golonka w piwie

Składniki:

Golonka w piwie

 

Sposób przygotowania:

Golonka w piwie

Przygotowanie golonki

Golonka w piwie
Golonkę w marynacie odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Wodę przelewamy do garnka, dodajemy do niej przyprawy i cukier, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zanurzamy w tej zalewie golonkę i odstawiamy w chłodne miejsce na noc.

Pieczenie golonki

Golonka w piwie
Golonkę pieczemy do miękkości w nagrzanym piekarniku.

Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim golonkę. Tak przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 60 minut.

Cebulę kroimy w plasterki i obkładamy nią golonkę. Pieczemy dalej 20 minut. Po upływie tego czasu golonkę polewamy piwem i pieczemy jeszcze 30 minut.

Podajemy z pure ziemniaczanym.


Tagi:

golonki danie