Sposób przygotowania:
Nóżki w galarecieETAP 1:
Mięso umyć, w razie potrzeby ogolić (robię to maszynką jednorazową), golonkę naciąć do kości, nóżkę rozciąć jak najgłębiej między ratkami (palcami?), włożyć do rondla i zalać zimną wodą, tak aby było dobrze przykryte.
Doprowadzić do wrzenia i zdjąć wytworzoną pianę.
ETAP 2:
Dodać obrane i umyte marchew, pietruszkę i selera, oraz ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty, lekko posolić.
Gotować długo na malutkim ogniu aż woda znacznie się zredukuje, a mięso stanie się mięciutkie, kleiste, z łatwością odchodzące od kości.
Mięso i warzywa wyjąć, przestudzić aby nie parzyły w ręce, wywar przecedzić.
ETAP 3:
Obrane z kości mięso i marchewkę pokroić w kosteczkę, dodać do wywaru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, wymieszać.
ETAP 4:
Rozłożyć do mniejszych naczyń, schłodzić i wstawić do lodówki, aby galareta stężała.
Aby urozmaić danie kolorystycznie, można dodać do niego np. ugotowane na twardo jajka, zielony groszek, natkę pietruszki, koperek, itd
misia5
edytaha
Dziękuję Monisiu :) Musiałaś zrobić chyba bardzo małą porcję galaretki, skoro tak szybko wyparowała :D