2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Golonki w piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa stanowi prawdziwą ucztę!

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie

Składniki:

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie

 

  • 2 małe golonki wieprzowe

Marynata:

  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu

Dip grillowy:

  • Dip grillowy:
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Ziemniaki w chrzanie:

Sposób przygotowania:

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie

Marynata:

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie
Marynata piwna z musztardą i przyprawami

Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę:
Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,

ETAP 2:

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie
skruszałe mięso w marynacie tuż przed grillowaniem

tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu.

Dip grillowy:

Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki w chrzanie:

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie
młode ziemniaki z masełkiem przed okreceniem w liście chrzanu

Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia włożyć masełko, oprószyć grubo przyprawą do ziemniaków i solą, zawinąć w młode liście chrzanu oraz sreberko.

Grillowanie:

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie
ziemniaki i golonka na ruszcie-życzę smacznego!

Na rozgrzanym grillu ułożyć ziemniaki oraz golonkę okręconą w folię aluminiową grillować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie, kilka minut przed końcem grillowania golonki wyjąć ze sreberka i zrumienić skórkę na ruszcie.

Rady:
Aby skrócić czas grillowania golonek , można je lekko obgotować dopiero potem włożyć w marynatę i grillować.