Sposób przygotowania:
Golonko w sosie chrzankowym
Golonko:
Oczyszczone golonko gotować w słonej wodzie. Obrany czosnek i cebulę pokrojoną w paseczki dodać wraz z przyprawami ( ziele angielskie, liść laurowy, pieprz) do gotującej się wody. Wyciągnięte golonko dać do żaroodpornego naczynia i posypać papryką, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Golonko piec przez 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Sos:
Chrzan, sok z cytryny oraz śmietanę wymieszać razem i doprawić do smaku pieprzem i solą. Doprawić pieprzem.
Oczyszczone golonko gotować w słonej wodzie. Obrany czosnek i cebulę pokrojoną w paseczki dodać wraz z przyprawami ( ziele angielskie, liść laurowy, pieprz) do gotującej się wody. Wyciągnięte golonko dać do żaroodpornego naczynia i posypać papryką, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Golonko piec przez 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Sos:
Chrzan, sok z cytryny oraz śmietanę wymieszać razem i doprawić do smaku pieprzem i solą. Doprawić pieprzem.